Voeten van diabetici

Wat is diabetes?
Diabetes Mellitus (suikerziekte) is een ziekte van de stofwisseling. Het is een ingewikkelde ziekte die niet genezen kan worden. Diabetes kan wel goed behandeld worden. De diabetes patiŽnt zal een dieet moeten volgen, veel aan lichaamsbeweging moeten doen en een regelmatig leven moeten leiden.

Voeten van diabetici
Soms is diabetes niet goed onder controle te krijgen en verergert de ziekte: er treden complicaties op. Deze complicaties hebben grote gevolgen voor de voeten van de patiŽnt. Er kunnen bij diabetes gemakkelijk wondjes ontstaan, die door een verminderde bloedsomloop en verminderd gevoel in de voeten moeilijk genezen. Slechts 10% van alle diabetici heeft geen problemen met hun voeten. Het aantal patiŽnten dat problemen aan hun voeten krijgt groeit echter nog steeds.

Voetinstructies voor diabetici

- De voeten en tenen dagelijks inspecteren.
- De voeten iedere dag met lauw water wassen en goed afdrogen.
- Vet de voeten dagelijks goed in met enkele druppels olie of crŤme.
- Bij koude voeten in bed nooit een kruik als verwarming gebruiken.
- Iedere dag de schoenen inspecteren, geen kousen met harde stiknaden dragen.
- Loop nooit op blote voeten; draag in huis pantoffels met een zachte zool en binnenbescherming.
- Leer met korte passen lopen en leg geen lange afstanden af (maak waar mogelijk gebruik van een    vervoermiddel).
- Loop nieuwe schoenen langzaam in.
- Knip de teennagels recht af.
- Verwijder nooit zelf likdoorns of eelt.
- Raadpleeg bij iedere zweer- of blaarvorming uw arts of pedicure. 
 

Behandeling
Ook diabetici kunnen voor behandeling bij mij terecht. Hiervoor heb ik een zogenaamde aantekening behaald. Doordat iemand met diabetes een verminderd (pijn)gevoel in de voeten kan hebben, worden beschadigingen niet tijdig opgemerkt. Dat brengt een verhoogd risico met zich mee. Bij mij krijgen deze voeten de speciale aandacht die zij nodig hebben.

Met een verwijsbriefje van de huisarts kunnen diabetici een vergoeding van hun ziektekostenverzekering krijgen. De behandeling wordt normaal afgerekend en de factuur kan vervolgens gedeclareerd worden. De eerste factuur dient samen met het verwijsbriefje te worden ingestuurd. Deze regeling is ingevoerd ter bevordering van een goede regelmatige controle op de voeten om eventuele complicaties te kunnen voorkomen.