Voeten en feiten

Goede schoenen en sokken, die vocht afvoeren zijn belangrijk. Een voet zweet gemiddeld ongeveer twee borrelglaasjes.

Wil je weten of je tenen normaal functioneren? Probeer de dorsaalflexi-test. Zet de voet plat neer en trek alleen de grote teen op. Lukt dat niet, dan kunnen er voetfuncties verstoord zijn.afbeelding

Ben je rechtshandig? Dan is de kans groot dat je rechtervoet iets groter is. Bij allerlei handelingen, zoals bij het stofzuigen, ben je geneigd je rechtervoet voor te zetten. Door deze druk dijt de voet uit.

De vorm van de voet houdt verband met het karakter. Terwijl mensen met holle voeten vaak veel drukker en beweeglijker zijn, zijn 'platvoeters' rustiger.

Holle voeten bewegen veel op en neer. Bij elke beweging zakt de voet immers in. Deze voeten hebben stevige wandelschoenen nodig. Platvoeten bewegen minder. Want die voet staat al op de grond. Deze voeten hebben juist demping en stabiliteit nodig.

Bij zware mensen is stabiliteit in de wandelschoenen belangrijker dan de demping. Demping kan namelijk ten koste gaan van de stabiliteit. Goede demping is wel belangrijk voor de beweeglijke lichtgewichten. Zij hebben minder vetkussentjes onder de voeten en hebben daarom meer behoefte aan demping.

Tachtig procent van de klachten is terug te voeren op het dragen van te krappe schoenen.'De voet verdraagt geen druk'.

Een voet zwelt gedurende de dag. Als u nieuwe wandelschoenen gaat kopen, is de middag dan ook een beter tijdstip dan de ochtend.

LOOPWERK........

Sporten is gezond voor lichaam en geest. Dat weten we allemaal. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan zaken zoals: . algehele conditie, voeding, kleding en schoenen. Maar heeft u zich wel eens afgevraagd hoe belangrijk een goede voetconditie is bij het sporten. 

Bij voetbal en loopsporten zal dat iedereen duidelijk zijn. Bij sporten waarbij het hoofdzakelijk gaat om behendigheid met de handen beschouwt men vaak een goede voetconditie van ondergeschikt belang. Dit geheel ten onrechte, daar iedere beweging tijdens het sporten een samenspel is van elk onderdeel van het lichaam. Voeten spelen daarbij een belangrijke rol! De aanzet van iedere beweging begint veelal vanuit de voeten door het zoeken naar de juiste lichaamsbalans. Door hun anatomische bouw kunnen voeten zich tijdens het sporten aan veel situaties aanpassen. Bij pijn aan de voet, door bijvoorbeeld een ingegroeide nagel of likdoorn, zal men de voet onwillekeurig anders gaan plaatsen om de pijn te ontwijken. Er ontstaat daardoor een verkeerde belasting van de voet en meer kans op blessures. Om blessures te voorkomen is het van belang dat uw voeten in goede conditie zijn en dat u de juiste sportschoenen draagt. Slecht passende schoenen kunnen namelijk vervelende klachten veroorzaken.

Om uw voeten in optimale (sport)conditie te houden is het aan te bevelen deze regelmatig te laten controleren en behandelen. De voetverzorger beschikt over moderne behandelapparatuur, zodat u vrijwel pijnloos van hinderlijke voetproblemen wordt verlost. En bedenk daarbij dat goed onderhouden voeten elke sportprestatie ten goede komt.